Solstenen

Magins öde vilar på hennes axlar. Men för att klara av sin uppgift måste Zelie ta hjälp av sin värsta fiendes dotter.

Av: Adeyemi, Tomi
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

För 11 år sedan utplånade den tyranniska kungen Saran magin i landet Orïsha. Han lät döda alla med magisk förmåga.

Zelie hemsöks av minnet från när kungens män mördade hennes mor och nästan slog ihjäl hennes far. Som divîner lever hon med det ständiga hotet att hamna i stocken, en förslavning som egentligen är en dödsdom. 

Tillsammans med sin bror beger sig Zelie till huvudstaden. De måste tjäna ihop till den ständigt stegrande skatten.

Kungens dotter

Prinsessan Amari har aldrig satt foten utanför palatsets murar. Efter att ha bevittnat sin fars grymhet rymmer hon från palatset, och tar med en stulen magisk skriftrulle. En skriftrulle hennes far gör vad som helst för att få tillbaka.

Zelie och Amaris vägar korsas, deras öden vävs ihop. Zelie är fientligt inställd till Amari och hennes kungliga börd, men tvingas motvilligt in i en allians med henne.

Det visar sig att Zelie är den enda som kan återföra magin till Orïsha. Kronprinsen är dem hack i häl, beredd att göra vad som helst för att stoppa Zelie.

Västafrikansk mytologi och dagens USA

Den här boken är ett måste att läsa. Solstenen är en spännande och brutal historia om konflikter mellan ras och klass, om förtryck och frihet, om att leva upp till andras förväntan och att skapa sin egen väg.

Författaren Tomi Adeyemi säger att hon inspirerats av västafrikansk mytologi. Boken är hennes svar på polisbrutaliteten i USA, Black lives matter-rörelsen och rasismen. Jag kan inte undgå att förknippa mycket i berättelsen med verkliga historiska händelser. Den skoningslösa behandlingen av Zelies folk påminner om judeförföljelserna på 1930-talet och folkmordet på tutsier i Rwanda 1994.

Filmrättigheterna till boken köptes innan boken ens hade kommit ut. Den andra boken i serien släpps troligen i december 2019, i USA.

Läs också

  1. Glastronen

    Av: Maas, Sarah J Tipsat av: Kajsa Johansson

    Läs en spännande, sorglig och gripande bok som ger dig sömnlösa nätter. Första delen i en serie som överraskar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Moa Wållberg den 26 juli 2019