Snäll

En psykologisk rysare och ett fantastiskt konstverk. En gränsöverskridande, annorlunda och humoristisk bilderbok av norska paret Gro Dahle och Svein Nyhus.

Av: Dahle, Gro
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2008
Låna

Boken handlar om Lussi som är duktig och tyst. Aldrig kommer ett fult, snuskigt, svart ord ur munnen på henne. Hon är så tyst och försiktig, rar och söt att alla glömmer att hon är där.

Till slut försvinner hon och blir alldeles osynlig. Hon försvinner in i väggen där hon sitter och ler och är fångad i "glada minen". Nu blir det ett liv, ett gråtande och ett sökande men Lussi är borta, långt borta, alldeles "långtbortiväck" är hon.

Förvandlingen

Tills slutligen Lussis leende spricker och hon blir en hammare, en påk, en plog som spränger en väg i väggen och Lussi blir tre gånger tre och dubbelt upp synlig och hon skriker: Nu får det vara nog!

Ja, man drar efter andan sedan man läst ut denna psykologiska rysare i ett enda andetag. Boken är en enda lång feministisk frigörelseappell och ett fantastiskt konstverk, i läcker collageteknik, om en urstark tjej i en urstark bok. Den passar för alla, både stora och små, som är eller varit för snälla. Ålder 5+

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 19 juli 2012