SMS från Soppero

Eva Conradzon, samordnare av Samiska veckan i Umeå, tipsar om en bok om en ung samisk tjej.

Eva Conradzon
Boken handlar om en 13-årig tjej, Agnes, som bor i Solna men har sina rötter i Soppero. När hon får ett sms på samiska blir hon nyfiken och börjar försöka lära sig språket för att kunna svara. Hennes mamma är same men förnekar sitt ursprung så Agnes har inte lärt sig samiska hemma.
 
Agnes längtar ofta upp till Soppero, till sin mormor, morfar och sina andra släktingar och de kompisar hon har där. Och nu finns ju också Henrik där...
 
Det är en lättläst berättelse om den första stora kärleken och om hur svårt det är att leva i två världar. Om att växa, bli säker och stolt över sitt ursprung. Problemet med identiteten är allmängiltigt och många med dubbla kulturella identiteter kan känna igen sig i boken.
 
Flera, mig närstående, ungdomar har plötsligt halkat in i "slukaråldern" - i alla fall har de slukat den här boken – och det är väl ett så gott betyg som en bok kan få!
 
Boken vann 2007 en barnbokstävling på temat "Att vara ung same idag".
 

Författaren Ann-Helén Laestadius är född -71, i Kiruna, men bor numera i Solna.

SMS från Soppero ska bli film! Under 2010 börjar filminspelningen berättar författaren.

 

Hej vacker

Av: Laestadius, Ann-Helén Tipsat av: Åsa Zetterström

Äntligen sommarlov! Hela vintern har Agnes längtat till sommaren och sex långa veckor hos mormor och morfar i Soppero. Och till Henrik.