Slumpens bok

En riktig bokslukarbok! Första delen i en ny serie av författaren till Sandvargen. Om Hanna som råkar få en mycket speciell bok som förändrar hela hennes liv.

Hanna Demeter är en ovanligt lång tjej. Hon tvingas flytta runt med sin psykiskt sjuka mamma eftersom mamman inte vill hamna på sjukhus.

Mamman är inte lätt att tas med. Hanna överlever tack vare sina listor och att hon har sträng ordning på sitt eget liv. Ofta kallas hon Hanna Dingdong Tremeter Miffotönt men bryr sig inte särskilt om det. Hanna är van att klara sig.

Allt förändras

Tredje dagen i nya skolan kommer hon försent, på grund av strulet i Närmsta Butiken där hon fick en bok istället för växelpengar. Det är inte vilken bok som helst utan Slumpens bok, också kallad Makternas bok. Nu förändras Hannas liv för alltid. Hon blir Läsaren och det hon läser i boken händer i verkligheten.

Hanna lär känna den 102 år gamla damen Fru Wilton, eller grevinnan Storkimbolskaja (Storki). Hanna får också veta sannsagan om Slumpens bok av Oscar Levertin. Boken är som ett lås, som bara Hanna kan öppna. Den är ett segel och Hanna är vinden.

Det är bara ett problem och det är Greve Haydin Pica. Han vill ha både Makternas bok och Läsaren.

Vardag och magi

De fina, filosofiska böckerna om Sandvargen är älskade av både barn och vuxna. Jag tror att den här nya serien av Åsa Lind blir minst lika älskansvärd. Slumpens bok handlar dels vardag men är samtidigt magisk, spännande och filosofisk. Perfekt till dig som är en läshungrig bokslukare.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 20 oktober 2009