Slagskämpen
Öppet, humoristiskt och gripande om att växa upp i ett dubbelt utanförskap.
En ny uppmärksammad uppväxtskildring från den romska kulturen har nått Sverige, 40 år efter att Katarina Taikon skapade debatt med sina självbiografiska böcker om Katitzi.
Om att överleva
Författaren Mikey Walsh använder pseudonym. I sin dedikation skriver han: "Till min briljanta mor. Måtte du aldrig höra talas om den här boken."
I Slagskämpen beskriver han hur det var att växa upp i en våldsam, romsk machokultur – och inse att han är homosexuell. En tillsynes omöjlig kombination. Det enda sättet för honom att överleva blir till slut att lämna den romska gemenskapen.
Levande beskrivningar
Boken är ovanlig på många sätt. Författaren tillhör en dubbel minoritetsgrupp, som knappast kommit till tals i litteraturen tidigare.
Mikey Walsh skriver också ovanligt öppet, humoristiskt och gripande om en uppväxt kantad av daglig misshandel, sexuella övergrepp, barnarbete, kärlek och musik. Dessutom får läsarna en levande skildring av romsk vardag i Storbritannien under 1980- och 1990-talen.
Mark Levengood har skrivit följande omdöme om Slagskämpen av Mikey Walsh: "Jag önskar att jag inte hade läst Slagskämpen. För då skulle jag fortfarande ha den framför mig. Lyckliga alla som får läsa den."