Skuggvarelser

Daniel och hans kompisar får uppleva en sommar där skräcken växer i det vackra gotländska landskapet. För Daniel blir det också sommaren då han möter Kira.

I dessa vampyrtider känns det spännande att läsa välskrivna och spännande ungdomsböcker om varulvar. Magnus Nordin är en av våra bästa svenska ungdomsförfattare i sin genre.

2002 skrev Magnus Nordin boken Skuggvarelser. Inför den nyutkomna boken Blodets röst har han i en bearbetad upplaga gett ut den första boken, som är en förhistoria, i nytryck. Böckerna kan läsas fristående men vinner mycket på läsas ihop.

Daniel möter Kira

I Skuggvarelser får vi lära känna Daniel och hans farsa Skrot-Lasse som, precis som namnet antyder, driver en bilskrot i Nejde på norra Gotland. Daniel har bara sin pappa, mamman dog i cancer när Daniel var yngre.

Det är tufft på bilskroten. Visserligen gillar Daniel att meka och hålla på med motorer och gamla bilar men hans pappa dricker alldeles för mycket och med alkoholismen har elakheten smugit sig in och förändrat hans personlighet.

En dag kommer några mystiska främlingar till skroten med sin gamla van. Daniel hjälper till att fixa felen och förstår samtidigt att det är det här gänget som flyttat in i Ryssens gamla hus som stått tomt länge. Ett hus där det går rykten om att det spökar.

Varulvar som lever efter strikta regler

En äldre man, en pojke och en svarthårig, grönögd flicka utgör hela sällskapet och Daniel får veta att hon heter Kira. Han blir hjälplöst förälskad. Men det är något som inte står rätt till där i det gamla huset och när en katt plötsligt försvinner men hittas svårt lemlästad börjar man ana att något långt utöver det vanliga är i görningen.

De varelser som befolkar både Skuggvarelser och Blodets röst är lykantroper, varulvar. Människor som kan ta skepnad av ett vargliknande djur. De lever parallellt med människorna och har funnits i tusentals år. Däremot undviker de medvetet att beblanda sig med människor.

De lever istället i klaner med strikta regler och egna hårda lagar. En viktig sådan är att aldrig blanda sitt blod men människorna, då blir varulven utstött och på så sätt ett lovligt byte för andra klaner.

Fantasi, realism och vemod

Men även i varulvarnas värld finns hierarkier och maktstrider. Deras närvaro i vårt samhälle har ändå uppmärksammats och det finns en särskild enhet inom polisen som håller ögonen på deras kolonier.

Både Skuggvarelser och Blodets röst är otroligt spännande och Magnus Nordin är en skicklig författare som bygger upp stämningar utan att för den skull göra avkall på personskildringarna. Som läsare får du verkligen lära känna karaktärerna. Den gotländska naturen, en för övrigt populär geografisk scen för deckargenren, är en miljö som träder fram som en dramatisk ram till historien.

Trots det magiska inslaget av lykantroper så blir det ändå trovärdigt när de ympas in i vårt moderna samhälle med alla typiska tidsmarkörer. Men det är inte bara smygande skräck och laddade actionscener i böckerna – där finns också ett vemod som jag tycker mycket om. De lyfter faktiskt böckerna till en högre nivå.

 

Blodets röst

Av: Nordin, Magnus Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Magnus Nordin har skrivit ännu en spännande roman om den unge Daniel och varulven Kira som åter sugs in i en mardröm.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 5 augusti 2010