Skuggporten

Skuggporten är magisk. Har du väl börjat läsa den går kommer du inte kunna sluta. Av författaren till böckerna om Skämmerskans dotter.

Du som läst Lene Kaaberbøls böcker om Katriona eller Skämmarens barn kommer inte att bli besviken på Skuggporten. Tvärtom är det kanske författarens allra bästa bok hittills.

Berättelsen börjar i vår moderna värld. Efter ett tag förstår läsaren att det här är en klassisk fantasy, där kampen mellan gott och ont, ljus och mörker, är berättelsens ram. Redan efter första sidan dras läsaren in i historien om den stumma flickan Anna vars mamma försvann spårlöst för sju år sedan.

Mamma är försvunnen

Nu är Anna 14 år. Hon har en tatuering av en spindel i vänstra handflatan, men vet inte hur eller när hon fått den. Hon bor med sin pappa i ett stort växthus intill det stora gamla hus de levde i innan Annas mamma försvann. Pappan har låst husets ytterdörr och förbjudit Anna att någonsin gå in. Huset är farligt, säger han.

När Anna börjar höra mammans röst ropa på hjälp inne i sitt huvud bestämmer hon sig för att utforska husets hemlighet. Genom Skuggporten kommer hon till det mörka Nattlandet.

Skuggporten är magisk. Har du väl börjat läsa den går det inte att sluta.

Hans majestäts drake

Av: Novik, Naomi Tipsat av: Jenny Berggren

När HMS Reliant besegrar en fransk fregatt får de med sig en värdefull last - ett drakägg med ovanligt stora proportioner.