Skriva & älska

Läsvärd relationsroman med djup, om en ung kvinna som lever för litteraturen.

Casey bor i ett trädgårdsskjul i Boston, sliter som servitris och kan knappt betala räntan på sina studieskulder. Helst vill hon vara författare och har kämpat med en roman i sex år. Men efter att hennes mamma nyligen dog har det inte fungerat att skriva. 

Sympatisk bokälskare

Nästan alla av hennes vänner med skrivarambitioner har gått vidare, till andra karriärer och familjeliv. Casey är ensam kvar, med en sårig uppväxt och kärleksrelationer som inte fungerar. Samtidigt drivs hon framåt av en inre glöd och en talang, trots allt motstånd. Hon är en vettig, varm person, med språköra och engagemang för litteratur och små men viktiga detaljer.  

Jag tyckte mycket om Skriva & älska. Den är välskriven och engagerande med en trovärdighet i berättelsen, rimliga resonemang och kärnfulla skildringar av exempelvis sorg och män i närheten av skapande kvinnor. Det finns också en stor kärlek till litteratur och skrivande som genomsyrar texten. 

Det är en riktigt bra relationsroman. Jag associerar både till Sally Rooneys Samtal med vänner och Idioten av Elif Batuman, men jag tycker att Skriva & älska är bättre. Där jag tyckte att Samtal med vänner var för intellektuell har Skriva & älska en mer jordnära analys, och där Idiotens huvudkaraktär kändes distanserad är det lättare att relatera och drabbas av Caseys situation. 

För dig som vill läsa något bra i sommar!

Fler tips

 1. Samtal med vänner

  Av: Rooney, Sally Tipsat av: Anna Sahlén

  En relationsroman med intellektuella ambitioner som skildrar vänskap, lojalitet och osäkerhet.

 2. Att omfamna ett vattenfall

  Av: Therén, Ida Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman om två kvinnor i olika tider. Den ena skriver en roman om den andra, som är en kraft i en tid som begränsar henne.

 3. The idiot

  Av: Batuman, Elif Tipsat av: Anna Sahlén

  Selin upplever tillvaron framför allt genom böcker hon läst. Hennes sätt att närma sig en relation sker också i textform, vilket inte är oproblematiskt.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 22 juni 2022