Skärseld

Jerry Lee Lewis tillvaro kantas av framgångar och skandaler och skildras här med en sällsynt inlevelse.

Av: Tosches, Nick
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2008
Låna

Nick Tosches skriver om Jerry Lee Lewis liv. Den mörkögde pojken från den amerikanska södern som lär sig spela piano, influeras av de afroamerikanska musikerna som uppträder på Haney's Big House och skapar ett eget uttyck.

Litterära kvaliteter

Tron på Gud är stark i Jerry Lees familj och i omgivningen. Men istället för att spela psalmer framför han "djävulens musik", vilket får honom relegerad men också bidrar till hans genombrott. Kampen mellan Gud och Djävulen följer honom genom boken.

Berättelsen om "The Killer" är fylld av toppar och dalar. Jerry Lee Lewis verkar spela med livet som insats i varje sekund, både sitt eget och andras. Hans tillvaro kantas av framgångar, skandaler, religiösa grubblerier, tvivel, droger och våld.

Med sina litterära kvaliteter och genom att Nick Tosches får det att framstå som att han ständigt funnits vid Jerry Lee Lewis sida och betraktat hans vilda liv har Skärseld blivit en favorit bland musikbiografier. Det som ryms innanför pärmarna har ett eget liv. När boken stängs känns det som om amerikanska söderns hetta fortsätter dallra, musiken spela och rusen jagas över sidorna, även utan läsare.

"Bästa musikboken någonsin"

Det krävs inte ett specifikt intresse för Jerry Lee Lewis för att kunna uppskatta den här boken. Den är musikhistoria men också ett välskrivet porträtt av ett färgstarkt livsöde. Ibland undrar jag vad exakt som är sant och inte, men kanske är det här en lika sann biografi som intervjuböcker med sidor av källhänvisningar.

Skärseld kom ut 1982. Den utsågs 2006 av brittiska The observer till den bästa musikboken någonsin. Nick Tosches har skrivit flera biografier, bland annat om boxaren Sonny Liston, sångaren Dean Martin och maffiabossen Arnold Rothstein.

 

Fem musikboksfavoriter

Skrivet av: Anna Sahlén

Per Sinding-Larsen har jobbat som musikjournalist sedan han var 16 år. Snart firar han 30 år i branschen. Här listar han några av sina favoriter bland musikböcker.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 7 maj 2013