Skämmerskans dotter

"Jag tvärstannade när jag fick syn på den första. Den var inte så stor som jag hade befarat, för i mina hemska drömmar var drakar stora som hus. Men den var något som var mycket värre än en mardröm. Den var verklig."

Skämmerskans dotter handlar om knappt elvaåriga Dina. Hennes mamma är skämmare och kan se allt en människa skäms för om hon ser dem i ögonen. Dina har ärvt sin mammas gåva, men är inte glad för det. För vem vill vara kompis med någon som kan se allt man skäms för?

Väldigt spännande

Dinas mamma blir kallad till borgen Dunark för att hjälpa till med att hitta gärningsmannen för ett fruktansvärt mord, men hon kommer inte tillbaka. Istället kommer en främling hem till Dina och säger att hennes mamma behöver henne.

Men Dinas mamma har inte alls skickat efter henne. Istället blir Dina indragen i en livsfarlig intrig, där en sjuttonårig kille är anklagad för ett ohyggligt mord som han inte har begått och den riktiga mördaren går fri.

Skämmerskans dotter är väldigt spännande. Det är fantasy, men den här boken utspelar sig verkligen inte i en gullig sagovärld. Drakarna är livsfarliga och människorna är inte alltid snälla. Jag tycker själv att den här boken är jättebra. Språket är lite gammeldags ibland, och det gör att den känns lite mer som förr i tiden.

Det finns tre till böcker om skämmerskans barn. De senare böckerna handlar även om Dinas storebror Davin. De heter Skämmartecknet, Ormens gåva och Skämmarkriget.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Josefin Rönngren den 20 oktober 2011