Sista vakten

En självmordsvåg verkar vara kopplad till det terroristdåd som den otäcke Brady Hartsfield utförde i boken Mr Mercedes.

"Skulle det vara värt en tjuga om jag hittade något?"

Översättningen är aningen problematisk i Stephen Kings serie om den pensionerade snuten Bill Hodges och hans detektivbyrå "Hittelönarna". Få skulle snoka på arbetsplatsen för tjugo kronor (för tjugo dollar vore det mer rimligt) och vissa skämt kring karaktären Jerome försvinner i översättningen. Bortsett från det så är de tre böckerna väldigt bra och denna, den sista delen är också den bästa.

Förövaren är tillbaka

Serien som påbörjades med boken Mr Mercedes skiljer sig från författarens övriga verk. Planen var att skapa en deckarserie utan övernaturliga inslag. Som tur är lyckas Stephen King bara hålla det löftet i den första boken och merparten av bok nummer två.

I den sista delen är han tillbaka i högform när mördaren från den första boken på något mystiskt sätt är tillbaka, trots att han inspärrad både i sin egen kropp på grund av en hjärnskada och på sjukhuset.

En självmordsvåg verkar vara kopplad till de terroristdåd som den otäcke Brady Hartsfield genomförde i första boken. Nu är överlevarna och trion som stoppade honom i fara. 

En pärla till trilogi

Vid det här laget så har jag som läsare en relation till karaktärerna vilket gör att det blir extra spännande och dramatiskt. Att det blir lite klassisk Stephen King på slutet blir ett positivt och lite oväntat stilgrepp för deckartrilogin.

Serien är en pärla och tilltalar nog både deckarfantasten och den som gillar skräck med övernaturliga inslag. Den prickar av det mesta på listan. Intressanta karaktärer (min favorit är Holly), bladvändande spänning och tänkvärda historier.

Fler tips

  1. Mr Mercedes

    Av: King, Stephen Tipsat av: Tommy Bildström

    En noir-doftande bladvändare om en mördare och en detektiv som försöker överlista varandra.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 24 oktober 2018