Sista riket

Två slavar med magiska krafter försöker överleva i en värld som styrs av adeln och överhärskaren. Men allt hopp är inte förlorat, för en plan att störta makthavarna har kläckts.

Av: Sanderson, Brandon
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2015
Låna

Vi befinner oss i en mörk och dyster värld med stora sociala skillnader där aska har fallit från himlen i tusen år. De slavliknande skaa är helt utelämnade åt adeln som i sin tur styrs av en halvgud kallad överhärskaren. Kelsier är tillsammans med skaaflickan Vin en av de få i underklassen som kan använda sig av magi, något som adeln uteslutande vill ägna sig åt själva.

I början möter vi dem i huvudstadens bakgator där Vin stryker omkring och försöker överleva. Den karismatiske Kelsier hittar henne och hon blir involverad i planen att störta överhärskaren.

Flera annorlunda grepp

Jag gillar verkligen den här boken. Om det beror på att magisystemet är lite originellt, miljön är annorlunda eller att en av huvudkaraktärerna är snäppet mer originell än vad vi vanligtvis möter i fantasy vet jag inte. Efter ett tag så sögs jag in i berättelsen och hängav mig åt min numera nya favoritserie inom fantasy. Brandon Sanderson lyckas få läsaren intresserad av bakgrundshistorierna, både den för hela världen och den för karaktärerna.

Boken är fantastiskt välskriven men på ett rättframt sätt och fartfyllt sätt.  Den känns aldrig tråkig trots att det är ganska omfångsrik.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 11 oktober 2017