Sideways

Gillar du en trevlig filmupplevelse, god mat och gott vin är Sideways filmen för dig.

Språk: Engelska Svenska Norska Danska Finska
Publiceringsår: 2005
Låna
Miles vill bli författare och väntar på besked från det sista av alla de förlag han sänt iväg sin roman till. I väntan på utgivning jobbar han som mellanstadielärare i engelska. Det är två år sedan skilsmässan från Victoria, kvinnan med världens känsligaste gom. Jack är en före detta såpaskådis som på senare tid mest fått hanka sig fram genom reklamfilmer. De två känner varandra sedan de var rumskamrater på college.
 
Det är en vecka kvar till Jacks bröllop när Miles och Jack åker iväg till Kaliforniens vindistrikt för att ägna några lugna dagar åt gott vin, god mat och avkopplande golf. Åtminstone är det vad Miles tror. Jacks främsta plan är att få sig ett sista skjut innan han låses i äktenskapets bojor. Och gud nåde Miles om han tänker sätta käppar i hjulet...
 
Miles vinintresse är stort och det har gjort att han fått ett antal bekanta på restaurangerna i närheten av vingårdarna. Däribland Maya. Jack anar ett intresse för Miles från hennes sida och när de sedan träffar Stephanie på en vinprovning och flickorna visar sig känna varandra stämmer de träff för middag på en krog. Under middagen är filmfotografen närgånget fokuserad på glas fulla av ljuvliga safter, vinflaskor och maträtter och man blir galen av hunger om man inte redan äter på något.
 
Jack och Stephanie får ihop det, hon glatt ovetande om hans förestående bröllop. Miles blir i takt med tiden mer och mer störd och frustrerad över tingens tillstånd; väntan på besked från förlaget, minnet av Victoria som ständigt finns i hans tankar, svårigheten att ta initiativ med Maya, Jacks oförmåga att bete sig vuxet och ta ansvar för sina handlingar.
 
Sideways berättar på ett lågmält, men oerhört roligt och trivsamt sätt om kärlek, saknad och vänskap. En film om livet helt enkelt. Vinkunskapen får man på köpet. Det är en i alla sammanhang brilliant film, men med osttunga toasts med svampstuvning och ett gott Pinot Noir-vin (Miles favoritdruva!) är filmen en ren njutning från början till slut.
 Visa tips tipstitle=En annan bra film: