Shovel ready

En skrupelfri yrkesmördare tvingas ifrågasätta sitt uppdrag i denna intressanta debut för både SF- och deckarentusiaster.

New York i en nära framtid. En serie terroristattacker med radioaktiva bomber har i det närmaste tömt stadskärnan på folk. Kvar är endast de fattiga och de mycket rika. De senare bor i skyddade enklaver där de mer eller mindre flytt den bistra verkligheten med hjälp av en Internetförlängning som kallas The Limnosphere. En virtuell verklighet där alla ens önskedrömmar kan uppfyllas samtidigt som tjänstefolk sköter om de biologiska funktionerna.

En yrkesmördare byter spår

I den här skugglika världen möter vi yrkesmördaren Spademan. En före detta sophämtare vars värld kastades över ända när frun dödades i en av terroristbombningarna. I sin nya yrkesroll är han cynisk och skrupelfri. Eller nästan. Han dödar män och kvinnor, vita och svarta, utan åtskillnad. Men inte barn. Där sätter han gränsen.

När Spademan får i uppdrag att mörda dottern till den (ö)kände predikanten Harrow, tvingas han konstatera att hon fyllt 18 och sålunda uppfyller hans krav. Efter att ha följt hennes av våld kantade spår, når han till sist fram till henne och konfronteras då med faktumet att hon är gravid.

När hon därtill berättar för Spademan att Harrow själv är fadern, byter han sida för första gången i sin yrkesmördarkarriär. Jakten på Harrow leder honom både till de nedgångna och de finare delarna av New York. För att komma åt den skumme predikanten tvingas han till sist in i The Limnosphere där Harrow skapat ett märkligt virtuellt surrogat till Himlen.

Cyberpunk och hårdkokt deckare

Adam Sternberghs debutroman hämtar mycket inspiration från den hårdkokta deckarens mästare Raymond Chandler och Dashiell Hammett. Cyberpunkfantaster kan nog också känna igen en del från William Gibson. Författarens korthuggna staccatoprosa är dock i mångt om mycket hans egen och ger berättelsen ett svårmotståndligt flyt. En intressant debut som kan attrahera både SF- och deckarentusiaster.


 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 1 mars 2014