Shikasta

Shikasta är den första boken i en serie, Canopus i Argo. Det är en roman i gränslandet mellan science fiction och realistisk samhällskritik.

Av: Lessing, Doris
Språk: Engelska
Publiceringsår: 1979
Låna

Shikasta är den första boken i en serie, Canopus i Argo. Huvudpersonen, Johor, kommer från en annan planet som ligger långt före jorden "Shikasta" i utvecklingen. Han tar jordisk skepnad, kallar sig George Sherban och lever bland jordborna som om han vore född här. Genom honom skildras vår jords förhistoria, utveckling och förfall.

Boken kom ut 1979 men känns lika aktuell idag, eftersom det i den finns kritik mot Västerlandets krassa materialism, miljöförstöring och terrorism. Sista undertiteln är mycket talande "de sista dagarnas period". Det är en skrämmande och tankeväckande läsning om hur det kan vara när jorden håller på att gå under på grund av kärnvapenkrig.

Det är mer än 25 år sedan jag läste boken, men av alla böcker av Doris Lessing som jag läst så är det Shikasta och Planeten Sirius experiment som jag minns bäst. Tanken på att det kunde finnas varelser från andra planeter mitt ibland oss stimulerade min fantasi och gav mig ett visst om än svagt intresse för science fiction.

Shevek

Av: Le Guin, Ursula K Tipsat av: Kristian Priemel

19:e århundradets ideologiska kamp mellan kapitalismens och socialismens olika grenar får en "utomjordisk" kommentar i denna läsvärda science fiction-roman.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Aina Gustavsson den 16 oktober 2007