Shevek

19:e århundradets ideologiska kamp mellan kapitalismens och socialismens olika grenar får en "utomjordisk" kommentar i denna läsvärda science fiction-roman.

Av: Le Guin, Ursula K
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1976
Låna

Två världar jämförs. Den ena världen Urras är där "människor" utvecklats, där både kapitalism och statssocialism finns. Den andra världen är Urras måne, Anarres, dit en större enklav av frihetliga syndikalister tillåtits utvandra, eftersom det är det billigaste sättet att exploatera dess naturtillgångar.

Tuffa villkor

Anarres är en värld som bara bjuder på hårda livsvillkor och vattentillgången liten, till skillnad från den grönskande och blomstrande Urras. Ursula K. Le Guin lyckas trovärdigt måla upp ett anarkistiskt samhälle utan äganderätt där allt är gemensamt och en av de fulaste tillmälen man kan ge en person är "egendomsanhängare".

Huvudpersonen Shevek får representera kulturkrocken mellan de två olika planeternas synsätt då han som framstående matematiskt geni inbjuds till den planet hans förfäder en gång utvandrat ifrån. Diskussionen om murar och gränser finns mer eller mindre närvarande, och människornas inre rikedom kontrasteras mot det materiella överflödet.

Inget Utopia

Det ska nog påpekas att detta inte i första hand är en idéroman, eller en utopisk roman som försöker teckna ett idealsamhälle. Det anarkistiska Anarres dras med stora samhälleliga problem, konformitet, egna maktstrider och egoismen är ständigt närvarande. Det som gör det uthärdligt för dess invånare är att man trots allt delar på allt och i slutändan har ett val där den enskilda människan är sin egen stat utan äganderätt eller bestämmanderätt över andra människor.

På det statssocialistiska eller kapitalistiska överflödets Urras finns diktaturen och ofriheten (statssocialismen) och omätligt rikedom för få, samt fattigdom, arbetslöshet och låglöneslaveri (kapitalismen) där varje tecken på uppror inom dessa två stater slås ned med oeftergivligt våld.

Fler tips

Shevek är en av böckerna som handlar om Ekumenen. Ekumenen beskrivs som ett löst sammansatt förbund mellan planeter i solsystem bebodda av människor eller människoliknande varelser. Ifall Shevek föll dig i smaken, så är Le Ursula K. Le Guins Mörkrets vänstra hand nästa bok av henne som anbefalles till läsning. Den är minst lika bra som Shevek, och sätter jämställdhetsfrågan i centrum ur en alldeles ny (och ovanlig) synvinkel.

 

The Telling

Av: Le Guin, Ursula K Tipsat av: Anna Östman

Som observatör på en främmande planet känner sig Sutty vilsen. Men när hon lämnar den kulturbefriade huvudstaden för landsbygden möter hon en varm gemenskap.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Kristian Priemel den 6 december 2006