Shazam

En gammal hjälte i ny tappning.

Shazam är en figur från serieförlaget DC Comics som har funnits sedan 1939. Han gick också under namnet Captain Marvel. På 1940-talet var det faktiskt en av de mest populära figurerna och Shazam blev en av de första filmatiserade hjältarna, redan1941. 

Marvel vs Marvel

I Sverige hade han en egen tidning och gick under namnet Kapten Marvel. Det finns en del förvirring kring namnet. Figuren bar alltså samma namn som DC Comics konkurrent Marvel Comics, som dessutom senare skapade sin egen Captain Marvel. 

Kapten Marvel, eller Shazam, är en av mina absoluta favoritfigurer. Den föräldralöse Billy Batson blir utvald av en magisk trollkarl och när han säger det magiska ordet "Shazam" förvandlas han till "världens mäktigaste dödlige". Fienderna är den onde "Black Adam" , vetenskapsmannen Dr Sivana och en av de bästa skurkarna seriemediet någonsin producerat: masken Mr Mind.

Modern version 

Kapten Marvel var under sina storhetstid en mer lättsam serie, med talande tigrar och en rymdmask som värsta fiende. Berättelserna var humoristiska och ofta låg svårigheten i att någon elak bandit höll för munnen på Billy Batson som då fick svårigheter att säga det magiska ordet. 

I denna omstart av Geoff Johns återberättas ursprungsberättelsen men i lite modernare form. Jag kan ändå inte undgå att älska den. Det är en bra introduktion till karaktären och en välgjord actionserie med ett kärt återseende på slutet.

Fler tips

 1. The Vision

  Av: King, Tom Tipsat av: Tommy Bildström

  Superhjältars vardagsliv skildras i en vriden berättelse som både är mörk och färgglad.

 2. Superman/Batman 1

  Av: Loeb, Jeph Tipsat av: Tommy Bildström

  En asteroid från Krypton är på väg mot jorden. USAs president, Lex Luthor, anklagar Superman och sätter ett pris på hans huvud. Ett både episk och personligt serieäventyr i en 1970-talsstil som förhoppningsvis också tilltalar den nya generationen.

 3. The Flintstones

  Av: Russell, Mark Tipsat av: Tommy Bildström

  Genial version av Familjen Flinta som överraskar med sin humor och politiska underton.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 8 juli 2019