Science in context

Har Mars förutsättningar för liv, vem uppfann egentligen polio-vaccinet och vad är skillnaden mellan honor och hanar bland näbbdjuren? Svaren finns i databasen Science in context.

För den som kan läsa engelska hjälpligt och är intresserad av vetenskap är Gales databas Science in context en guldgruva.

Expertis och bredd

Varför inte sjunka ned i en längre och faktagranskad sammanfattning om planeten Mars, för att sedan klicka dig vidare till en färdig relaterad sökning till höger om artikeln? Se ett nyhetsinslag där Jonas Salk själv berättar om sitt polio-vaccin från 1950-talet, eller sök statistik om alkohol och kalorier. Det går till och med att ta reda på hur det uråldriga näbbdjurets könskromosomer är uppbyggda, eftersom "sex" inte ger två miljoner porr-träffar som det gör i en vanlig internet-sökning.

Praktiska detaljer

I sökrutan dyker en smidig och snabb lista på sökförslag upp när du börjar skriva ett ord, som är praktiskt för den som inte har engelska som modersmål. Du kan också lägga in ett bokmärke för dina sökresultat direkt i listan du får upp, om du vill fortsätta gå igenom dem vid ett senare tillfälle.
Längst ned i artiklarna finns en färdig källhänvisning, datum och artikelns webbadress infogad, vilket sparar tid för uppsatsskrivande och annan forskning.

Tackla språket

Bra komplement för den som vill slå upp engelska ord online är KTH och Språkrådets lexikon Lexin och den engelska ordboken Merriam-Webster, där du förutom ordets mening kan höra hur det uttalas (om du har Quicktime installerat, fungerar bra i till exempel Internet explorer). Merriam-Webster finns även inbyggd i databasen, men då utan uttalsfunktionen.

För statistik som bara rör Sverige rekommenderas Statistiska centralbyrån.

Google-koden

Av: Ekström, Andreas Tipsat av: Mats Enarsson

Google vet mycket mer om dig än du kan ana!

Pi - det fantastiska talet

Av: Blatner, David Tipsat av: Anna Östman

Den här lilla boken ger läsaren, trots sin något röriga sidlayout, en nedkokad och lättläst sammanfattning av pi och dess historia.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Östman den 19 november 2012