Saba

Saba lever tre liv, ett hemma, ett i skolan och ett i boxningsringen. Två av dem är hemliga.

Av: Schwartz, Simonette
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

I skolan försöker Saba hålla skenet uppe. Klasskamraterna tycker att hon är snygg och vissa försöker bli vän med henne. Hemma lever Saba ett helt annat liv och det gör att hon börjar få svårigheter i skolan.

Pappa har åkt till sitt hemland Eritrea för att ta hand om farmor som är sjuk. Saba tvingas ta hand om sina småsyskon eftersom hennes mamma knappt går upp ur sängen. Det blir ingen tid kvar för Saba att plugga och lärarna börjar ställa frågor.

Boxning är ljuspunkten

Saba hatar sitt liv och längtar tills pappa kommer tillbaka. Den enda stund hon har för sig själv är i skolans boxningsring. Hon smiter dit när efter att den vanliga träningen är slut. Då känner hon kontroll över sitt liv.

Plötsligt får flera elever på skolan mejl som innehåller hemligheter. Någon har hackat sig in i skolans databas. Alla tror att det är Goran, den struliga killen i Sabas klass. Loke, en av dem som fått mejl, kontaktar Saba och det är trevligt som omväxling. Men så en dag ser Saba något som avslöjar en stor hemlighet i hennes egen familj. Hon tvingas omvärdera allt hon tidigare trott på.

Att välja väg

En spännande och lättläst bok om en ung tjej som slits mellan olika delar av sitt liv och som försöker komma på hur hon vill leva. Den handlar också om att alla har hemligheter, både bra och dåliga.

Trasig ängel

Av: Bratlund, Bente Tipsat av: Annika Edlund

En bok att bli arg och förbannad av. Trovärdigt beskrivs hur utsatt man kan vara som ung tjej. Lättläst om livsviktiga saker.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Andrea Ejelöv den 26 februari 2016