Så länge citronträden växer

Kriget i Syrien vänder helt upp och ner på Salamas, och alla andras, tillvaro. Livet blir en kamp men det finns även plats för drömmar.

Salama utbildar sig till apotekare och lever som vilken sjuttonåring som helst när kriget i Syrien bryter ut. Istället för att studera börjar hon arbeta som frivillig på sjukhuset i Homs.

Hennes familjemedlemmar dör eller försvinner. Människor svälter och på sjukhuset finns varken mediciner eller smärtlindring. Salama tvingas vara med på och genomföra ingrepp och operationer utan att vara läkare och utan möjlighet att ge bedövning. Sårade strömmar in till sjukhuset dagligen.

Svåra beslut

Salama bestämmer sig för att ge sig av och lämna landet tillsammans med sin närmaste vän Layla. Vännen är gravid med Salamas brorsbarn. Att fly kostar mycket pengar och pliktkänslan och skuldkänslorna gör det svårt att lämna Syrien. Ständigt närvarande är också Khawf, en hallucination bara hon kan se, och som hela tiden blåser liv i hennes rädslor.

Det blir inte lättare att fly när hon träffar en person som får hennes hjärta att slå lite extra.

Så länge citronträden växer är en gripande bok om krigets verklighet, om solidaritet, vänskap och kärlek.

 1. I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

  Av: Wahldén, Christina Tipsat av: Johanna Dahlgren

  Ombeni kommer ensam till Sverige från östra Kongo. I Sverige är det kallt, mörkt och ensamt. Hon har svårt att sova på nätterna trots att hon äter sömntabletter. När någon skriker väcks minnena till liv och paniken bryter ut.

 2. Dina händer var fulla av liv

  Av: Ali, Suad Tipsat av: Klara Ferneman

  Hela Noras lyckliga tillvaro slås i spillror av krig och hon måste fly för sitt liv. Till slut hamnar hon i Sverige. En gripande debutroman om flykt och klass.

 3. Resenärer

  Av: Habila, Helon Tipsat av: Karin Råghall

  En överraskande och smart roman som är svår att värja sig emot.