Så gör jag

Handbok och inspirationsbok för alla skrivande och läsande människor.

Bodil Malmstens förhållande till sitt skrivande framstår ofta som komplicerat i intervjuer och i hennes blogg. Det är en nödvändighet men också ett ständigt huvudbry.

Språket i hennes böcker flyter alltid så lätt, samtidigt som det förmedlar väldigt mycket. Här förstår vi att det är en lång process att få det så till synes icke ansträngt. Hennes texter måste överleva ett stort antal stålbad innan de når in i hennes färdiga böcker.

"En moderna bondepraktika"

Vid ett samtal med Bodil Malmsten under Littfest 2013 i Umeå beskriver skribenten och översättaren Stefan Ingvarsson Så gör jag som "en sorts modern bondepraktika som jag kan använda till lite allt möjligt". Och nog finns där flera lärdomar och goda råd att ta till sig av.

De flesta rör skrivande och läsande på ett konkret sätt, men det handlar också om handfasta råd kring ergonomi: byt ställning, sitt rakt! samt vikten av en trivsam arbetsplats.

Boken genomsyras av en kärlek till språket som började med barndomens bibel i 1917 års översättning, och en kärlek till litteraturen. Bodil Malmsten skriver om grammatik, skiljetecken och ordens ljud, om dramaturgi, tilltal och titlar. Hon ger lästips, små arbetsuppgifter och föreslår tankeexperiment.

Lätt att ta till sig

Bodil Malmsten skriver med auktoritet, men öppnar alltid en liten dörr för självtvivel. Att hon kan ha fel. Att vi inte behöver lyssna till henne. Framför allt kanske att vi ska tänka själva, även om vi gärna får ta hennes råd också.

Innehållet är lätt att ta till sig och inspireras av. Texten är luftigt formgiven och precis som i Bodil Malmstens loggböcker illustreras den emellanåt av fina fotografier.

Den här boken passar alla de som skriver eller som någon gång funderat på att skriva, de som läser mycket, de som gillar litteratur eller de som är förtjusta i Bodil Malmsten och hennes författarskap.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 28 maj 2013