Rosa – den farliga färgen

Varför väcker något så trivialt som en färg, en blandning av vitt och rött, så många associationer och så starka känslor hos oss?

Av: Ambjörnsson, Fanny
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Fanny Ambjörnsson är socialantropolog och genusforskare och har i sin senaste bok gjort en djupdykning i färgen rosa och vad den betyder och symboliserar för oss.

Rosa som manlig färg

Rosa har kommit att symbolisera det kvinnliga eller det flickiga. Den ofta som en färg som förknippas med småflickor, barbiedockor, prinsessor, rysch-pysch med mera. Fanny Ambjörnsson menar, att eftersom rosa blivit en så stark markör för det kvinnliga, är det möjligt att synliggöra de strukturer och föreställningar vi har kring genus, men även till klass, sexualitet och ålder, genom att studera människors tankar och attityder till färgen.

För omkring ett sekel sedan var faktiskt rosa en manlig färg och blå en kvinnlig. Fanny Ambjörnsson visar på hur blå vid världskrigens utbrott kom att bli mer manligt i och med färgen på soldaternas uniformer och att färgen rosa då gled över till den kvinnliga sfären.

Att rosa idag ses som synonymt med kvinnlighet och flickighet gör att många småbarnsföräldrar har problem med hur de ska förhålla sig till färgen. Vissa undviker den därför aktivt.

Tankeväckande och lärorik bok

Fanny Ambjörnsson har intervjuat småbarnsföräldrar, förskolebarn, både flickor och pojkar, män och kvinnor utifrån sexualitet och klass för att ta reda på deras förhållningssätt till färgen. Hon finner att rosa som symbol används som identitetskapare och gränsdragare mellan män och kvinnor.

Vare sig färgen används eller är det många som gjort ett aktivt ställningstagande gentemot färgen vad det den symboliserar. Rosa får sällan vara en helt neutral färg.

Rosa – den farliga färgen är en mycket tankeväckande bok som kan lära oss mycket, både om oss själva och samhället vi lever i. Skriven med berättarglädje och skarpsinnighet, en bok som alla borde läsa oavsett vad man tycker om det rosa omslaget.

Kanske låter det överdrivet att skriva en hel bok om en så enkel sak som en färg, men eftersom den är laddad kan den hjälpa oss att se större mönster kring till exempel vårt sätt att se på manligt och kvinnligt.

Bitterfittan

Av: Sveland, Maria Tipsat av: Madeleine Svensk

Boken har en provocerande titel, men kan inte bli mer passande inser jag då jag läser boken. Det är lätt att bli bitter då man tänker på livets orättvisor. Kärnfrågan är hur vi någonsin ska kunna få ett jämlikt samhälle, när vi inte ens klarar av att leva jämställt med dem vi älskar?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Emelie Öberg den 24 mars 2012