Revolvern

Den här utmärkta boken är lite av en gammaldags äventyrsrysare. Boken utspelar sig på tre plan. I Nome i Alaska år 1899, i Kiruna år 1910 och i en epilog från 1967 års New York.

Av: Sedgwick, Marcus
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Sigge hittar sin pappa ihjälfrusen på isen. Släden har gått igenom och trots att han lyckats ta sig upp har fadern inte kommit undan vinden och kölden. Varför körde han hem över isen när han visste att isen var alldeles för tunn?

Ensam i stugan

Hemma blir det dyster stämning. Storasyster Anna och styvmor Nadja åker till staden för att skaffa hjälp. Sigge är ensam hemma (bortsett från fadern som ligger död på köksbordet) när en man knackar på dörren till den ensliga stugan. Därutanför står Gunther Wolff, en hotfull, olycksbådande, skäggig karl. Han påstår att han kände Sigges far och mor för tio år sedan. Där i Nome.

Hot och rädsla

Det hela känns inte alls betryggande. Wolff har definitiv inte kommit som någon räddare. Han vill utkräva sin del av en påstådd uppgörelse om ett guldfynd. När det börjar kännas allt mer hotfullt tänker Sigge på faderns dyrbaraste ägodel, revolvern som finns gömd i skafferiet. Som väntar på att användas.

Anna kommer hem, ensam. Historien skruvas upp ytterligare ett varv och greppet hårdnar. Wolff ska ha guldet, till vilket pris som helst.

Revolvern är en väldigt bra spänningshistoria, berättad om en svensk familj i Kiruna av en brittisk författare. Boken har många korta kapitel som gör den lättläst och ett tajt språk som höjer stämningen. Det är mycket snö, kyla, is, ensamhet och fattigdom. Men oerhört spännande! Hela tiden.

Läs mer på Marcus Sedgwicks webbsida.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 26 februari 2012