Respekt

En skildring av tillvaron i gänglivets skugga. Journalisten Carmilla Floyd har följt några ungdomar i östra Los Angeles.

Av: Floyd, Carmilla
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2003
Låna
Den mexikanskamerikanska befolkningen i östra Los Angeles lever fjärran från den amerikanska drömmen. Där bildar gängen ett samhälle med egna regler och oskrivna lagar som i högsta grad påverkar vardagslivet för de boende, inte minst de unga.

Fascinerande läsning

I Respekt följer den svenskamerikanska journalisten Carmilla Floyd under tre års tid Gladys, Jeniffer, Joey, Cindy, Yogi, George och Michelle. Hon vinner deras förtroende och får dela deras vardagliga bekymmer och familjeliv.

Den tillvaro i East L.A. som Carmilla Floyd skildrar i reportageboken är en vardag som präglas av våld, vapen, droghandel, gängliv, tonårsgraviditet, fängelsevistelser och andra sociala svårigheter. De unga mexikanamerikanerna tvingas många gånger in i gänglivet eftersom valet står mellan det och ingenting.

Respekt är en levande och fängslande skildring av människor som trots tuffa villkor visar en livslust och en vilja att ta sig vidare. Förutom att porträttera livsöden och en stadsdel ger Carmilla Floyd bakgrunden till den rådande situationen och försöker även blicka framåt. Det är en spännande inblick i en av alla sociala grupperingar som existerar i det mångkulturella USA, där klasskillnader och etnicitet många gånger utgör grunden för ett samhälle med vattentäta skott.