Resident Evil 4

Leon S. Kennedy är på ett topphemligt uppdrag för att rädda presidentens kidnappade dotter. Han träffar på ofattbara hemskheter och måste ta reda på vem - eller vad - som ligger bakom terrorn.

Du spelar Leon S. Kennedy, en agent hos Secret service som har fått ansvaret att ta hand om säkerheten för den nya presidentens dotter, Ashley Graham. Någon dag innan du har fått uppgiften att skydda henne så blir hon kidnappad av en okänd grupp, dock så ser "en pålitlig källa" henne i ett europeiskt land och du åker dit för att rädda henne. Mer tänker jag inte säga, för att undvika att ge "spoilers".

Mina åsikter

Handling: Storyn och dialogerna känns ofta ganska tomma, men med hjälp av dokumenten som ligger utspridda lite här och där (inte gömda, utan i det öppna) så fylls handlingen och får en ganska bra känsla. Även om det känns lite halvdant ibland så kompenserar dessa dokument mer än nog för att jag ska vara nöjd.

Musik: Utmärkt. För den här typen av spel känns musiken väldigt passande. Det är ingenting som jag någonsin stör mig på, då den inte spelas hela tiden utan bara då det antingen finns någon fiende i närheten eller när någon händelse utspelar sig.

Grafik: Eftersom RE4 är en "re-release" av ett spel från 2005 (Wii release -> 2007) så lider grafiken lite. Den är absolut inte dålig, men det finns ställen där det märks. Dock så spelar det ingen större roll om grafik inte är din högsta prioritet.

Spelbarhet och mekanik: Det första jag bör påpeka är att det är svårt. Inte alltid men på vissa ställen så får du verkligen kämpa för din överlevnad, kanske lite väl mycket i början då du slängs mot din första boss då du knappt ens vet hur man laddar om, eller helar dig för den delen! Med det sagt så är det här knappast ett nybörjarspel, så om du inte är särskilt erfaren så bör du nog fundera på något annat spel.

En annan sak är kameran, problemet med den är att den ibland är alltför nära dig så det blir svårt att se vad som finns runt dig, vilket kan bidra till skräcken men jag tycker det mest bara är irriterande. Inte för irriterande dock.

Ett ovanligt spel för Wii

Spelkontrollen fungerar bra, det du siktar på är vad du träffar och med hjälp av wii-remotens pekarfunktion så är det lätt att sikta rätt. Du får till och med ett sikte som berättar om du kan skjuta på det du siktar på vilket hjälper enormt du du ska skjuta ner någon dold skatt eller dyl.

En stor del av spelet är "quick time events" där du ska utföra ett visst kommando inom en viss tid (ex. tryck a+b inom 1 sekund) där straffet för att misslyckas ofta innebär din död. Det finns inte så mycket att tillägga om dem, förutom att de verkligen finns överallt och att de inte är dåligt utförda. De blir inte något problem om du håller dig fokuserad.

Vad som är så speciellt för Resident Evil 4 är att det dels är ett "third-person-shooter" och dels att det är ett ganska (snarare väldigt) våldsamt spel, båda dom sakerna är annars väldigt svåra att hitta på Wii om de ens går att hitta alls. Det är också en del skräck i spelet vilket är lättare att hitta men ändå någonting som var ganska nytt för mig, vilket var, tillsammans med "shooter" genren, anledningen till varför jag köpte det här spelet.

Både kort och lång speltid

En annan sak som är värd att notera är att det går väldigt fort att klara ut spelet - min första genomspelning på easy tog ungefär 25 timmar, vilket är en ganska bra tid med tanke på att som ett lånespel så har du bara tillgång till spelet i en vecka.

Men tro inte att du är klar med spelet efter den lilla tiden; då du klarat ut spelet din första gång så låser du upp extrauppdrag, och om du vill så kan du spela om spelet med den utrustning du redan samlat på dig genom att starta ett spel genom din *game clear* sparningsfil, vilket ger dig möjligheten att uppgradera dina vapen fullt och få "exclusive" bonusen på dem, ett måste för samlare som mig själv.

Vad jag menar med det är att det finns ingen anledning att inte köpa spelet om du gillar det, jag har 200 timmars speltid på det (om jag kommer ihåg rätt) så det är ett väldigt långlivat spel.

Men för att avsluta tipset:
Resident Evil 4 passar dig som: Saknar ett bra shooter spel till Wii, och som är less på spel som är lika våldsamma som en hallonsaft-picknick med smurfarna.

Det passar inte för dig som: Hatar att vara rädd, eller som är ny i spelvärlden.

Heavy Rain

Tipsat av: Anna Sahlén

En mördare dränker sina offer i regnvatten och lämnar en orkidé och en origamifigur vid kroppen. Din uppgift är att stoppa honom.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anton Dahlgren den 9 mars 2011