Rekviem för John Cummings

Johnny Ramone, gitarrist i punkbandet The Ramones, är frontfigur i Bengt Ohlssons senaste roman, en fiktiv biografi.

Bengt Ohlsson tecknar ett lågmält porträtt av John Cummings. När boken börjar är bandet redan splittrat sedan en tid och John har dragit sig undan från uppmärksamheten. Han lever ett stillsamt liv med sin fru Linda och deras hundar. Livet består av måltider på en lokal deli, samlande på filmaffischer och umgänge med några få nära vänner.

Skriven i jag-form

Närgånget får vi sedan ta del av de funderingar och känslor som väcks när han drabbas av prostatacancer. Romanen är skriven i jag-form vilket effektivt bidrar till känslan av närhet och att man som läsare lär känna John Cummings på djupet. Men då är mycket av handlingen också en inre monolog där han vandrar genom sina minnen från både uppväxten och musikkarriären.

Bandet får dock fortfarande uppmärksamhet och det kräver mycket energi. Känslorna för de forna bandkamraterna är splittrade och bråken infekterade samtidigt som sjukdomen tär allt mer på Johns krafter. Både bandets sista offentliga framträdande för en signering i New York och när de valdes in i Rock and Roll Hall of Fame finns skildrat.

Vill du jämföra fantasi och verklighet?

Bengt Ohlsson har gjort ett gedigen research och skapat en välskriven och sympatisk bild av John Cummings. Men jag misstänker att han inte hade räknat med att Johns verkliga memoarer skulle komma att publiceras så snart inpå hans roman. Commando – the autobiography of Johnny Ramone släpptes i början av april 2012.

Rekviem för John Cummings var Augustnominerad 2011.