Red bones

Polisassistenten Sandy hittar sin farmor liggande ute i regnet. Skjuten till döds.

Av: Cleeves, Ann
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2009
Låna
Han kallar in sin chef Jimmy Perez trots att det uppenbarligen handlar om en tragisk olyckshändelse. Sandys kusin Ronald var ute och jagade kaniner och ett missriktat skott måste ha träffat farmor Mima.
 
I denna tredje bok i sin Shetlandsserie har Ann Cleeves förlagt handlingen till ön Whalsay där alla känner alla och på ett eller annat sätt också är släkt. Missämja finns och avundsjuka mot de rika fiskarfamiljerna. Sandys familj hör inte till dem men det gör Ronalds, och Sandy kan till sin förfäran ana ett stråk av skadeglädje hos sin mamma Evelyn över det som hänt. Han vet att hon inte tyckte om sin svärmor och mellan Evelyn och Ronalds mamma Jackie har det alltid funnits rivalitet och avundsjuka under den vänskapliga ytan. Vad vet Sandy egentligen om sin egen familj?
 
Också Perez tror mest på olycksteorin men när en ung kvinna som arbetar med arkeologiska utgrävningar på Mimas mark hittas med uppskurna handleder blir han misstänksam. En olycka och ett självmord på samma plats inom ett par dar. Hur troligt är det? Perez lyssnar och iakttar på sitt vanliga stillsamma sätt och hemligheter från förr uppdagas.
 
Cleeves har lyckats skapa en hjälte som det är lätt att tycka om. Det handlar inte om någon rafflande spänning men författaren levandegör både den särpräglade miljön och människorna som bebor den så att det blir oupphörligt intressant.
 
Den svenska översättningen kommer i vår med titeln Rött stoft.
 
 
 
 
 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maja Samuelsson den 3 april 2009