Prins Charles känsla

Ett halsbrytande och humoristiskt seriealbum som elegant pyser luften ur vår dröm om kärleken.

Midsommar, IKEA och Astrid Lindgren till trots – mitt hjärta klappar lite extra Sverigemalligt för alla våra duktiga serietecknare! Liv Strömquist är både tecknare och radiopratare, och har arbetat med humorprogram i P3 som Tankesmedjan.

Vad är kärlek?

Hennes senaste seriealbum har en titel som talar till oss som då och då läser om kungligheter och kändisar. Den är nämligen inspirerad av något som hände då Prins Charles, prinsen av Wales, hade förlovat sig med Diana Spencer 1981.

Vid en intervju med paret frågade en journalist honom om han var kär i sin fästmö. Det han då svarade har blivit klassiskt. Han sa nämligen först "Ja" och sen tillade han efter en stund "….Whatever love means – Vad nu kärlek är för något".

Och det är det som det här seriealbumet handlar om. Vad är kärlek – eller vad tror vi att det betyder? Vi tar en massa saker för givet om hur det är att vara förälskad, vem man kan bli kär i och hur man ska bete sig om man är tillsammans med någon, som om det alltid varit så.

Halsbrytande humor

Men egentligen förändras allt genom historien, också hur vi ordnar våra relationer och faktiskt vad ordet kärlek betyder. Det här låter kanske lite akademiskt, men Liv Strömquist blandar på ett helt halsbrytande sätt olika forskningsrön och teorier med en rå och uppkäftig humor som får mig att gapskratta.

Hon sågar tv-kändisar som Jerry Seinfeld, Charlie Sheen och Ray Romano för deras kvinnosyn, gör om historien om Whitney Houston och hennes före detta man till en tragisk ballad i serieform och sen kastar hon sig tillbaka i historien för att piska dammet ur några litterära kändisar.

Det skulle vara roligt om någon svensklärare skulle våga visa sina elever kapitlen som Liv Strömquist tecknat om Victoria Benedictssons olyckliga kärleksförhållande till Georg Brandes, eller när hon frågar sig: var det så himla synd om Gustaf Fröding egentligen? Han var ju mest sysselsatt med att festa, springa omkring naken och skriva dikter om att det var synd om honom själv. Att någon kvinnlig författare från samma tid skulle ha gjort likadant är förstås otänkbart, men det faller oss liksom inte in.

Nog tror jag att Prins Charles känsla kan reta upp en och annan, men framförallt tror jag att många skulle skratta och se sig själv och omvärlden i ett nytt ljus om de läste den. Mitt bland fnissen utmanar Liv Strömquist många av de oskrivna regler som styr våra liv.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Med vänlig hälsning

Av: Granér, Sara Tipsat av: Anna Sahlén

Med precision, humor och cynism sätter Sara Granér färg och ord på konstigheter och missförhållanden i dagens samhälle.