Prep

Lee Fiora drömmer om att få gå på privatskola, men när hon får chansen rämnar illusionen.

Av: Sittenfeld, Curtis
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2005
Låna
Lee Fiora övertalar sina föräldrar att låta henne gå på den ansedda privatskolan Ault. Väl där inser hon att de drömmar hon burit på inte kommer att förverkligas för henne.

Socialt spel i kubik

I den nya miljön är hennes bakgrund inte värd någonting vilket lämnar henne ensam och förvirrad under en lång tid. Hon försöker göra sig osynlig, hon deltar inte, bara iakttar det sociala spelet. Och finner trygghet i de fantasier hon i hemlighet sysselsätter sig med.

Många vanliga tonårsfunderingar finns i Lee Fioras huvud: killar, kompisar, sex, utseende och status. Hon är ett levande porträtt av en tonårstjej som förminskar sig själv långt mer än hon har anledning till, tills hon inte längre vet vem hon är eller vad hon vill. 

Prep är en övertygande skildring av tillvaron som tonåring, som på skolan Ault utgörs av ett socialt spel i kubik. För Lee blir det många gånger plågsamt tydligt att klass, pengar, ras och status för alltid kommer att utgöra hinder för vissa, inklusive henne själv.  

Skarpsynt skildrare av ensamhet

Skrivet av: Anna Sahlén

Curtis Sittenfeld skriver detaljerade och levande berättelser som präglas av ensamhet. The New York Times listades hennes debutbok som ett av de fem bästa skönlitterära verken som skrevs det året.


Mannen i mina drömmar

Av: Sittenfeld, Curtis Tipsat av: Anna Sahlén

Hannah försöker att förstå och finna kärleken, men med dåliga förutsättningar.


American wife

Av: Sittenfeld, Curtis Tipsat av: Anna Sahlén

En insiktsfull roman som är löst baserad på den tidigare amerikanska presidenthustrun Laura Bushs liv.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 13 september 2011