Porto Francos väktare

En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamla mosse på Klöverön i Marstrand.

Kropparna har legat där i 200 år vilket gör brottsutredningen svår men Karin Adler fängslas av kvinnans och barnets öden. Detta är tredje boken av Ann Rosman och historien i den är annorlunda jämfört med de två tidigare böckerna. Den utspelar sig till största delen under slutet av 1700- och början av 1800-talet.

Härligt och levande

Huvudpersonen i boken är Agnes. Hon skall giftas bort mot sin vilja men istället för att finna sig i sitt öde klipper hon håret kort och klär ut sig till pojke för att ta sig till Marstrand. Väl där får hon jobb i en handelsbod men livet på Marstrand är farligt. Genom Porto Franco-avtalet är Marstrand en frihamn där brottslingar får amnesti och en kväll blir hon nedslagen i handelsboden.

Det är en riktigt spännande historisk berättelse tycker jag. Ann Rosman skriver härligt och levande om livet på Marstrand vid den här tiden och berättelsen om Agnes är så gripande att jag blir irriterad på hoppen till nutid. Jag hade tyckt bättre om den som historisk roman för kriminalhistorien fyller ingen funktion. Men den är ändå otroligt väl värd att läsas eftersom berättelsen om Agnes är så pass bra.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 4 januari 2012