Popmusik rimmar på politik

Popmusik avslöjar vad som engagerat människor i sin samtid och kan lära oss mycket.

Popmusik rimmar på politik tar upp musiken som en källa till kunskap om vad som pågår i samhället. Både musik och låttexter kan vara en temperaturmätare på samhällsdebatten och kan visa vilka frågor som engagerar och berör för tillfället. Hur musiker beter sig och behandlas kan också visa på samtidsyttringar.

Lättillgängligt och insatt

Anna Charlotta Gunnarsons bok är lättillgänglig och ögonöppnande. Trots detaljrikedomen i den finns en lätthet i tilltalet. Med sin kunskap guidar hon oss skickligt och sympatiskt genom fakta och samtidshistoria.

Vi får läsa om hur krig gjort avtryck i musiken, nazistiska symboler som provokationer, rädslan för kärnkraft och kärnvapenkrig, afganska Idol, oroshärden Nordirland, apartheid, urbanisering och modernisering speglade både positivt och negativt, homosexualitet, patriotism, förtryck av vår egen urbefolkning, folkmordet i Rwanda och hundra saker till.

Det är mycket information jag blir glad av i denna bok och mycket som jag lär mig bara genom att någon sätter ord på det. Att all musik är lika mycket värd. Att den manliga heteronormen inte betyder att de artister som tilltalar den målgruppen är bättre.

Musik som allmänbildar

Det är mycket som gör mig nedstämd också. Orättvisorna i musikindustrin, rasismen, hur kvinnor har behandlats. Att folkmord har genomförts till musik, förtryckta musikers situation och artister som mördas.  

Jag skriver under på meningen "Musik och nyfikenhet kan ta en hur långt som helst och ofta leder en upptäckt till en annan.". Musik har många gånger fått mig att söka kunskap om sådant jag aldrig skulle ha kommit i kontakt med annars.

Att musik kan allmänbilda tycker jag är förtjusande. Och att musik kan vara en sådan explosiv kraft. Att 1970-talets discotexter bär på mörker och samhällskritik ur ett arbetarperspektiv hade jag ingen aning om. Efter att ha läst boken vill jag veta mer om personer som Setara Hussainzada, lyssna på spellistorna som författaren satt ihop och fokusera mycket mer på låttexter.

Som tur är verkar Anna Charlotta Gunnarson planera för ytterligare böcker och hennes prisbelönta projekt Pop och politik som producerats av Utbildningsradion finns både som radio-och TV-program att ta del av på UR:s webb.

Popmusik lär oss om samtiden

Skrivet av: Anna Sahlén

Anna Charlotta Gunnarson lyfter gärna artister och musikhistorier som inte är så berättade och låter dem vara en väg in i vår moderna historia.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 22 september 2014