Pompeji

Vandra längs Pompejis gator tillsammans med dess invånare och deras ord.

Av: Lundgren, Maja
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2001
Låna

I augusti år 79 exploderade vulkanen Vesuvius och ödelade flera myllrande städer på samma gång. Stora stenblock och ett många meter tjockt lager aska satte stopp för allt liv i området, men bevarade också de dödas avtryck. Den kanske mest kända av dessa städer är Pompeji.

Människorna får liv och djup

Att läsa Maja Lundgrens roman om staden Pompeji är som att vandra längs dess gator tillsammans med invånarna. Boken är tydligt uppbyggd runt de lämningar som fortfarande kan beskådas i staden vid bergets fot, och minsta lilla avtryck är en del av den historia som Maja Lundgren berättar.

Vare sig du förstår latin eller inte, kan du ta del av den graffiti och poesi som vävs in i berättelsen. Ibland översätts den, ibland inte. Sättet att blanda in slang på latin i dialoger är roligt och uppseendeväckande utan att kännas sökt.

Det är många karaktärer som beskrivs på dessa 240 sidor, men Maja Lundgren lyckas ändå ge de flesta ett djup och en mänsklighet som märks i dialogen. Pompejanerna är varken änglar eller smådjävlar och deras dagliga rutiner känns igen, trots att de är långt borta i tiden.

De övernaturliga inslagen är av en ödesbestämd men ändå tillbakalutad sort. Vulkanen är en karaktär, såväl som gudinnan Venus och en gammal tiger som har rymt från gladiatorarenan. I Pompeji avhandlas allt från politik och religion till frukostvanor och sackande solur.

En resa till Pompeji

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Temperaturen i luften känns behaglig. Vi föreställer oss Pompeji under högsäsong, stekande hetta, horder av turister. Reflekterar en stund och känner oss nöjda med att vi valde att åka hit under våren.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Östman den 19 juli 2011