Pojken som läste Jules Verne

1939 tog spanska inbördeskriget slut. Men i Andalusiens otillgängliga bergstrakter lever motståndet kvar. Nino växer upp i en liten fattig by i bergen där hans pappa är civilgardist. Sommaren 1947 är Nino nio år, och börjar fundera över det han ser omkring sig.

Nino, hans föräldrar och syster är en helt vanlig familj. Nino går i skolan, umgås med vänner och fryser på vintern i sina tunna kläder. Men ändå är han och de andra barnen från civilgardisternas förläggning inte riktigt som de andra. Den här sommaren ser Nino vissa saker med nya ögon.

Många frågor utan svar

Hans far och dennes kollegor sprider rädsla i byn, men om de gör det som är rätt, varför verkar de flesta av dem må så dåligt? Varför är det förbjudet för de fattiga att försöka försörja sig på att sälja ägg och annat, och hur kan de fortsätta trots civilgardets razzior? Varför vill mamma aldrig hälsa på i sin hemstad, och varför är hans kusiner inte snälla mot honom när de ändå en gång gör det? Och vem är den mystiske Cencerro, som sägs hålla till uppe i bergen med en grupp av motståndsmän?

Hittar förklaringar i litteraturen

En ung man, som flyttar in i en gammal kvarn i utkanten av byn blir hans vän och hans förebild. Pepe Portugisen, som han kallas, visar honom vägen in i litteraturen och leder honom till gradvis förståelse av sammanhangen.

Handlingen är lite slingrande, skildrad som den är ur ett barns perspektiv. Det är ett färgstarkt persongalleri som presenteras, och många av personerna visar sig inte vara riktigt den man tror. Bit för bit målas en viktig och obehaglig bit av Spaniens historia upp, med starka bilder av maktlöshet, mod och motstånd.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Winning den 11 december 2015