Pojkarna

Tre vänner, tre flickor på gränsen mellan barndom och vuxenliv. De är frustrerade över att plötsligt betraktas som kroppar mer än personer. Av en märklig slump får de pröva nya kroppar - som pojkar.

Av: Schiefauer, Jessica
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Momo, Bella och Kim är 14 år och bästa vänner. Flickorna är mycket olika men känner varandra väl och finns alltid där för varandra. De står på gränsen mellan barndom och vuxenliv och ingen av dem är helt bekväm med förändringarna inom sig eller omgivningens sätt att se på dem.

Värst är hur pojkarna i skolan ser på dem och beter sig mot dem. Plötsligt tycks de ha blivit kroppar mer än något annat, kroppar som beundras eller hånas. Bella blir särskilt utsatt, en dag i skolan kränker några av pojkarna henne på det vidrigaste sätt.

Lek blir verklighet

Flickorna tar sin tillflykt till leken. De ordnar en fantastisk maskeradfest för sig själva, vid växthuset som Bella har i sin trädgård. Där inne växer en märklig blomma och de blandar lite av blommans nektar i sina temuggar och skålar glatt. Strax efteråt ser de förvirrade på varandra. Ögonen är desamma men deras kroppar har förvandlats - till pojkkroppar.

Pojkarna av Jessica Schiefauer vann Augustpriset 2011, en verkligt värdig vinnare. Det är en stark berättelse som dröjer kvar långt efter att jag läst ut den. Där finns så mycket att fundera över, både upprörande och underbara skildringar.

En bok att läsa långsamt och koncentrerat, inte minst för att njuta av Jessica Schiefauers språk. Läs den!

Dessutom är det en läcker bok, Fredrika Siwes omslag till originalutgåvan är sugande vackert och fantasieggande. Även pocketversionens omslag av Sofia Scheutz passar väldigt bra till bokens innehåll.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åsa Zetterström den 16 december 2011