Persepolis

En självbiografi i svart och vitt om serietecknaren Marjane Satrapis resa mot att bli vuxen. En ofta tragisk berättelse om uppväxt och utanförskap men också en stark berättelse med mycket humor.

Av: Satrapi, Marjane
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2004
Låna

I serieromanen Persepolis skildrar den iranska serietecknaren Marjane Satrapi sin egen uppväxt. Till en början berättas historien ur barnets perspektiv med både naivitet och kärlek men alltid med barnets oförståelse gentemot vuxenvärlden.

Att byta land

Med tiden blir berättarjaget äldre. När den iranska revolutionen följs av ett skräckvälde ser hennes föräldrar till att Marjane flyttar till Österrike för att studera. Flera år senare återvänder hon till Iran och möter ett samhälle som hon har svårt att identifiera sig med.

Persepolis är en fantastisk serie på många sätt. Tecknings-stilen är enkel och påminner mycket om svenska tecknade självbiografier. Skillnaden är kanske att Marjane Satrapis personliga berättelse om sitt sökande efter identitet och sitt utanförskap skildras mot bakgrund av Irans moderna historia.

Omtumlande och personligt

Bäst är författaren när det personliga är i fokus, det finns en stor humor och kärlek i händelseförlopp som känns ganska tunga och tragiska. Att uppleva Marjane Satrapis uppväxt i serieform är omtumlande. En del av henne fastnar åtminstone i mitt medvetande. Jag hoppas att många vågar sig på att låna Persepolis, som är en stark berättelse och ett konstverk i sig.

Nattbarn

Av: Gustavsson, Hanna Tipsat av: Anna Sahlén

Ett perfekt tonårsporträtt av en kutryggig tjej som gillar hårdrock.

Aldrig godnatt

Av: Moodysson, Coco Tipsat av: Anna Sahlén

Det är 1982 och Coco är tolv år. Tillsammans med sina kompisar systrarna Klara och Matilda startar hon ett band.

Popmusik lär oss om samtiden

Skrivet av: Anna Sahlén

Anna Charlotta Gunnarson lyfter gärna artister och musikhistorier som inte är så berättade och låter dem vara en väg in i vår moderna historia.