Parfymen

En sinnlig thriller i 1700-talsmiljö om en föräldralös pojke med ett övermänskligt gott luktsinne.

Av: Süskind, Patrick
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1986
Låna

Året är 1738 då berättelsens huvudperson Jean-Baptiste Grenouille kommer till världen under en fiskrensarbänk i Paris. Övergiven av sin mor förpassas han från amma till amma för att snart tvingas klara sig själv i huvudstadens grymma, stinkande fattigkvarter.

Besatt av dofter

Grenouille är inget vanligt barn. Han äger ingen egen kroppslukt, något som gör människorna i hans omgivning illa till mods och får dem att instinktivt ta avstånd från honom. Grenouilles uppväxt präglas av kyla och total ensamhet, men detta tycks honom fullkomligt likgiltigt. Själv är han bara intresserad av en enda sak: dofter.

Född med ett enastående luktsinne blir dofterna Grenouilles hela värld och passion. Det är en besatthet som kommer att leda honom in på parfymörens yrkesbana, och senare även på brottets bana då han upptäcker källan till den ljuvaste doften av dem alla - den av unga, oskuldsfulla kvinnor - och vad han måste göra för att utvinna och bevara denna doft.

En utsökt obehaglig läsupplevelse

Berättelsen om Grenouilles bisarra levnadsöde är på samma gång obehaglig och sensuell - jag läser den med en slags skräckblandad förtjusning. I synnerhet språket är utsökt, lika rikt som det doftgalleri det skildrar.

Parfymen är en kittlande sinnlig thriller och jag rekommenderar den varmt.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Linnea Sandberg den 27 november 2011