Parfymen

En film som doftar av skönhet och ondska.

Språk: Engelska Svenska Norska Danska Finska
Publiceringsår: 2007
Låna
Det var med stor skepsis jag satte mig ned för att se filmen Parfymen, baserad på boken med samma namn av Patrick Süskind. Jag minns mycket väl när jag läste boken hur udda jag tyckte den var men också hur den fascinerade mig.
 
Filmen visade sig stå på egna ben och man kan faktiskt säga att filmen ”doftar” och visst får man även lära sig lite om hemligheterna kring den ädla konsten att tillverka parfym.
 
Dustin Hoffman spelar den något avdankade parfymören som får hjälp av Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw), en ung man som man får följa från den allra första dagen då han föds direkt ner på gatan bland fiskstånden i ett stinkande 1700-tals Paris. Han har ett säreget luktsinne – närmast att likna vid djurens – men saknar själv kroppslukt. Dofterna leder honom in i en passionerad besatthet – att som parfymör – lära sig bevara doften av en ung oskuldsfull kvinna.
 
Filmen är stundtals mörk och miljötrogen storstadens folkliga atmosfär, stundtals vacker när den skildrar hur just dofterna av unga kvinnor leder den unge Jean-Baptiste till sitt grymma värv. Titeln på filmen håller inte den delen dold. Musiken är magnifik och en berättarröst tar oss vid handen i öppningsscenen – precis som i boken.
 
En annorlunda film om ett annorlunda tema. Både läsvärd och sevärd.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 16 oktober 2007