Pappa Långben

Efter en tuff uppväxt på barnhem får Judy chansen att plugga på college. I sina brev till "Pappa Långben", den okända man som betalar för utbildningen, berättar hon drastiskt och roligt om studentlivet och allt som rör sig i hennes huvud.

17-åriga Jerusha Abbott är äldst bland de föräldralösa på barnhemmet. Hon arbetar från morgon till kväll och första onsdagen varje månad är extra kämpig. Då kommer medlemmarna i barnhemmets styrelse på besök och allt måste vara tipp topp.

Ett omskakande besked

Den här "Första Onsdagen" kallas Jerusha till föreståndarinnan mrs Lippetts kontor på kvällen. Orolig undrar Jerusha vad som har gått fel. Vid porten skymtar hon ryggen på en av herrarna i styrelsen, på väg mot sin bil. Intrycket är en mycket lång man, komiskt lik en harkrank.

Mrs Lippett meddelande är chockerande – och fantastiskt. Mannen som Jerusha såg vid porten tänker bekosta fyra års collegeutbildning för henne. Utifrån en uppsats hon skrivit har han fått för sig att hon kan bli författare!

Den okända mannens krav är att han ska vara anonym, hon kan kalla honom John Smith. Varje månad ska Jerusha skriva ett brev till honom, skickat via hans sekreterare, och berätta hur det går med studierna.

Ett nytt liv

Omtumlad startar Jerusha sitt nya liv på college. Hon ändrar sitt eget namn till Judy och kallar i fortsättningen sin hemliga välgörare för Pappa Långben, eftersom han såg ut som en harkrank, som på engelska kallas Daddy-long-legs.

Förutom det första inledande kapitlet består boken av Judys brev till Pappa Långben. Med stor humor beskriver hon målande collegelivets stora och små händelser; prov som går bra eller inte så bra, nya vänner, kläder och fritidssysslor och inte minst alla tankar som rör sig i hennes huvud.

Samhällskritisk

Romanen Pappa Långben publicerades första gången 1912 och fick stor uppmärksamhet. Genom Judys brev lyckas författaren Jean Webster inte bara berätta en underhållande och ganska romantisk historia. Hon visar samtidigt på den tidens sociala orättvisor och i synnerhet flickors och kvinnors utsatta ställning. Allt förmedlat med en bitande humor som jag tycker är mycket underhållande.

Pappa Långben fick en uppföljare. Kära fiende publicerades 1915 och handlar framförallt om en av Judys collegekompisar, Sallie McBride. Också den är skriven i brevform.