Papa Diops taxi

Papa Diops taxi är en knallröd bushtaxi som trafikerar sträckan Saint Louis - Dakar i Senegal. Papa Diop själv har det bredaste, stoltaste leendet av alla chaufförer och det råder aldrig brist på passagerare i hans taxi.

Sène är brorson till Papa Diop och berättar om sina turer med sin farbror. Han vittnar om de mest fantastiska av skeenden. Födelse till död, dramatik men mest av allt fest och stunder av lycka.

Ett myller av liv och färger

Här händer lite av varje och det händer i klara varma färger, bilder som myllrar av liv. Det är i stort sett ett bekymmersfritt liv som skildras på vägen från Saint Louis via Louga, Kébémer och över floden Siné tills vi slutligen är framme i den senegalesiska huvudstaden Dakar.

I Dakar får taxin till sist sluta sina dagar på automobilmuséet. Sène har blivit vuxen och tjänstgör nu som museiguide. Papa Diop är pensionerad och taxin är lika klarröd som under sina glansdagar.

Det bästa betyget

Jag hörde talas om den här boken av en person som berättade att ett syskonbarn nu var inne på sitt andra exemplar av Papa Diops taxi. Barnböcker är bruksvaror och slitage bör ses som kvalitetsmärkning, så givetvis hamnade den direkt på min mentala att-låna-lista.

Boken har sålts slut på förlaget Trasten men har nu givits ut av En bok för alla. Jag tror nog att vi kommer köpa ett eget exemplar hem till oss!

 

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Johanna Löjdström den 5 oktober 2010