Palimpsest

När Lisa själv ska få barn börjar hon allt mer fundera över sina rötter och inleder en jakt på svaren om sitt förflutna. En seriebok som nyanserar bilden av adoption.

Av: Sjöblom, Lisa Wool-Rim
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2016
Låna

Lisa Wool-Rim Sjöblom adopterades till Sverige som liten. I sin serieroman Palimpsest delar hon med sig av sina erfarenheter och känslor kring sin upplevelse. 

En strävsam jakt på svar

Hon har tidigare gjort försök att hitta sina biologiska föräldrar men i samband med att hon själv blir gravid växer hennes behov att få veta mer om sin bakgrund i Sydkorea.

Tillsammans med sin partner försöker hon söka information om sina biologiska föräldrar och om bakgrunden till adoptionen. Det är ett strävsamt arbete som ständigt stöter på patrull. Trots att olika institutioner i Sydkorea säger sig undersöka hennes fall och jobba för henne känner hon att hon hela tiden inte får veta sanningen. När hon väl börjar få svar förstår hon att det finns stora korrupta intressen som styr. Adoptionsindustrin omsätter mycket pengar.  

Adoptionens dolda berättelser

Lisa Wool-Rim Sjöblom ger med sina bilder röst åt sin erfarenhet av att ha blivit adopterad och framhåller rätten att som adopterad ha rätt till sin upplevelse. Hon visar på att det finns flera berättelser som inte får synas när det gäller adoption. I en intervju om boken pratar hon om att en barnsäng med en bebis i hos en adoptivförälder, betyder en tom barnsäng hos någon annan. 

En viktig berättelse som både är spännande och beklämmande. De sepiatonade serierutorna och Lisa Wool-Rims Sjöbloms lugna och stilrena bilder illustrerar stillsamt en känslofylld historia. 

 1. Hon är arg

  Undertitel: ett vittnesmål om transnationell adoption
  Av: Langvad, Maja Lee
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från danska
  Finns som: Bok
 2. Gul utanpå

  Av: Lundberg, Patrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Relationer mellan föräldrar och barn
  Finns som: Bok