Ost till alla möss

Höstkyla och mörker bjuder på många tillfällen att låta barnen krypa upp i knäet för en stunds mysig samvaro över en bok.

En förtjusande och tankeväckande bok att läsa tillsammans är Ulf Nilssons bok Ost till alla möss, med illustrationer av Gitte Spee. På en bondgård i Sydafrika, Klein River Cheese farm, föds en liten trädgårdsmus med den ovanliga förmågan att kunna tänka och reflektera över sig själv, sin egen och andras tillvaro.

Detta leder honom till många spännande och ibland humoristiska möten med de andra djuren på bondgården, ladugårdskatten, som med sina kattungar stryker omkring, korna som betar på ängen och lämnar spännande komockor efter sig och inte minst gårdshunden, som kommer till den lilla musens räddning.

Vem är jag? Hur stor är världen? Och varför är katter som de är?, är tankar som musen söker svar på under sina upptäcktsfärder på farmen.

Frågor kring rätt och fel
Han funderar också över vad som är rätt och fel. Ska man rädda en katt i nöd, trots att den är en farlig fiende?
 
Musen har tänkt ut hur han vill leva sitt liv:
”Jag vill bli en mycket liten mus som räddar andra,
En liten mus som förstår precis vad alla behöver”.

Med detta motto för ögonen räddar musen en mullvad från att gå vilse, ett rödhakeägg från att bli uppätet och inte minst alla mössen på gården, genom att ge ost till dem alla.
 
Fristående kapitel
Varje kapitel innehåller ett avslutat äventyr som kan läsas fristående från övriga kapitel, så man kan njuta av boken i korta eller långa stycken.

Gitta Spees illustrationer är sparsmakade men förstärker bokens sympatiska och humoristiska ton. En allåldersbok som ger glädje att läsa tillsammans, från ca 6 år och uppåt.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 8 oktober 2009