Open secrets

En skattkista av verkligheter och hemligheter.

Alice Munro skriver hela världar mellan raderna i Open Secrets. Som läsare kan vi gissa, ana, tro men sällan veta säkert.

Egensinniga kvinnor

Det finns flera återkommande teman i de åtta novellerna. Kvinnor som går sin egen väg utan kompromisser. Försvinnanden, kärlek, ensamhet. Mysterier och frågetecken hänger över berättelserna.

Svaren döljer sig precis; de ligger alldeles utom räckhåll. Det känns ibland som att texten viskar "tänk färdigt tanken, det är som du tror". Att vi innerst inne vet svaren och att de framträder om vi bara skärper våra sinnen.  

Spänning som dröjer sig kvar

Även om vissa hemligheter kvarstår i novellerna får vi veta alldeles lagom mycket, eller lite, för att fascineras och beröras. Genom hela boken finns en spänning som inte släpper taget, inte ens efter sista sidan.

Alice Munro sällsamma förmåga att berätta genom att utelämna är inget annat än fascinerande. "A real life", "Open secrets", "Spaceships have landed" och "Vandals" är mina favoriter.

Det här är den andra Alice Munro-bok jag läst. Jag gav den mycket mer tid än Brinnande livet och inser att det är så hennes böcker ska läsas. "Läs inte mer än en novell om dagen och låt dem långsamt förtrolla dig; de kommer att stanna kvar." skriver Claire Tomalin på omslaget. Så är det.

Brinnande livet

Av: Munro, Alice Tipsat av: Anna Sahlén

I Alice Munros universum döljer sig en berättelse hos varje människa.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 8 maj 2014