One Day

En lättillgänglig relationsroman som skildrar tjugo år av vänskap och kärlek.

Av: Nicholls, David
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2009
Låna

Emma och Dexter har varit bekanta under hela sin universitetstid men det är först sista natten som de lär känna varandra. Det är den 15 juli 1988.

Vänskapen som en röd tråd

Under de följande 20 åren kommer Emma och Dexter finnas med i varandras tankar. Ibland befinner de sig i varandras sällskap, ibland milsvitt isär.

Boken gör nedslag i deras liv, den 15 juli varje år. Vi följer dem i motgångar och medgångar på varsitt håll. Deras vänskap och ömsesidiga beroende går som en röd tråd genom berättelsen.

Emma tar ett jobb i en snabbmatsställe, Dexter reser omkring och börjar så småningom jobba inom TV och blir en halvkändis. Emma läser till lärare. Framgången skiftar som en gungbräda som väger över åt olika sidor och sällan är de lyckliga samtidigt.

Åren passerar revy

One Day är en lättillgänglig roman. Underhållande i sin karaktär och hur-ska-det-gå-uppbyggnad. Under berättelsens gång behandlas olika frågor som dyker upp under ett liv, funderingar kring livsval, karriär, relationer, förluster, missbruk, barn.

Tycker du att tiden går lite väl fort kommer du kanske att känna dig lite matt efter att ha läst denna bok där åren sveper förbi i rask takt. Jag tycker att karaktärerna till viss del känns enkla och förutsägbara men läser ut boken utan motstånd.

På vinst och förlust

Av: Nicholls, David Tipsat av: Jon-Isac Svanefjord

Gillar du tunga, existentiella böcker som du får grubbla över och bläddra fram och tillbaka i för att ha en chans att hänga med är På vinst och förlust av David Nicholls inget för dig. Vill du däremot ha en rejäl dos lättsam och riktigt bra underhållning är det verkligen en bok jag kan rekommendera.