Onda flickor

Två kvinnor delar en fruktansvärd hemlighet från barndomen.

För länge sedan fanns två onda flickor som begick ett hemskt brott mot ett försvarslöst mindre barn. De hette Bel och Jade, men de flickorna existerar inte längre. Alla spår av dem har suddats ut och allmänheten minns bara suddiga bilder av två barnmonster, utan medkänsla och förbarmande.

Flickorna har blivit vuxna

Numera finns istället två medelålders kvinnor som lever helt olika liv. Journalisten Kirsty frilansar och tar hand om sin välartade familj. Amber städar på ett nöjesfält och bor i en förfallen kuststad där besökarna förväntar sig mat och öl av billigaste sort. När det verkar som att en massmördare börjat härja runt nöjesfältet riktas medias blickar mot den lilla staden. Kirsty är en av alla journalister som ger sig dit på jakt efter en sensation.

Alex Marwood har hittat en bra utgångspunkt för sin mörka thriller. Barn som begår grova brott blir ofta sedda som ondskan själv. Samtidigt som det så klart inte är så enkelt. Den tredje huvudpersonen i Onda flickor är media, som ständigt söker efter nya historier att sälja och nya syndabockar. Förenklade slutsatser och förvrängda citat får passera i kampen om högst upplaga. Om några människor kommer i kläm på vägen är det kanske inte så noga.

Nära verkligheten

Författaren Alex Marwood är journalist och vet hur den brittiska pressen fungerar. Det här är en bok att sluka från pärm till pärm, och den ligger nog närmare verkligheten än man vill tro.

En fantastisk dokumentär bok om den 11-åriga mördaren Mary Bell är Gitta Serenys Ohörda rop. Min allra bästa vän av Laura Wilson är en annorlunda roman på samma tema.

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Innan döden kom

Av: George, Elizabeth Tipsat av: Christina Landström

Elizabeth Georges har skrivit om en föräldralös syskonskara i knipa och händelserna som föregick ett mord.

Fish Tank

Tipsat av: Anna Sahlén

En obekväm men fängslande filmberättelse om 15-åriga Mia som försöker hitta sin egen väg i en otrygg tillvaro.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 24 december 2013