Om du var jag

Gymnasiet är slut, och bästa vännerna Agnes och Louise flyttar äntligen ihop i en lägenhet som Louise har fixat. Det här ska blir sommaren då livet börjar, men det finns saker som Agnes inte vet om sin tvillingsjäl.

Ingen är som Louise. Lysande, sprudlande vacker. Skimrande med sina kläder och sin lyxiga make up. Också hennes doft är speciell. Killarna flockas runt henne och hon tar vad hon vill ha, utan att någonsin själv bli förälskad.
 
Agnes är hennes tysta gråa kompanjon, som aldrig riktigt passar in. "Som att hennes kropp liksom sitter skevt på henne. Som att kroppen är ett plagg som inte passar". Ändå är det de två, Louise och Agnes - bästa vänner för alltid.
 
Så kommer Hannes in i bilden. Den vackre som faktiskt ser Agnes istället för Louise. Saker och ting börjar förändras. Det finns något svart längst in i Louises blick som Agnes aldrig riktigt velat se förut och det skrämmer henne. Vad är det egentligen Louise döljer?
 
Allt kommer nära i Jessica Schiefauers strålande debut. Känslan när Agnes äntligen vågar stryka över de skimrande stråna på Hannes brunbrända arm. Det svarta hålet som öppnar sig inuti, när Louise smäller igen sin dörr och skruvar upp musiken för att Agnes inte ska höra hennes gråt. Dofterna, färgerna, smakerna.
 
Om du var jag är en väldigt sann berättelse om vänskap mellan två unga kvinnor, skriven på ett lysande språk. Dessutom finns en nerv i berättandet som gör det omöjligt att lägga boken ifrån sig.
 

Så fantastiskt bra!

 

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sara Johansson den 12 maj 2009