Odysseus pojke

Telemakos pappa försvann ut i krig när han var liten. Nu är kriget slut men pappa har fortfarande inte kommit hem. Måste Telemakos också bli krigare? Läs en spännande äventyrsberättelse om att bli vuxen.

Telemakos bor på ön Ithaka i ett stort palats tillsammans med mamma Penelope och gamla barnflickan Eurykleia. Han har inga vänner och känner sig ofta ensam.

Pappa Odysseus tvingades ut i kriget i Troja, när Telemakos var liten. Kriget är slut, men pappa har fortfarande inte kommit hem. Telemakos minns honom knappt, men längtar ändå efter honom.

Objudna gäster

Mamma Penelope styr över kungariket men öns män börjar tröttna på att en kvinna bestämmer. De vill tvinga henne att gifta om sig, så att ön får en kung igen. Många män friar till henne, och i väntan på att hon ska välja någon, flyttar de helt enkelt in i palatset.

Friarna festar hela tiden, äter och dricker och blir allt mer otrevliga. På kvällarna berättar Eurykleia eller mamma historier om Odysseus och hans spännande äventyr och hjältedåd. Men Telemakos tänker på hur hemskt krig är och på alla oskyldiga offer som drabbas.

Samtidigt vill Telemakos stoppa mammas allt mer närgångna friare. Måste han också bli en krigare för att lyckas med det? Varför kommer pappa aldrig hem?

Klassiskt äventyr med nya ögon

Odysseus pojke av Annika Thor bygger på den grekiska sagan om Odysseus och hans äventyr. Gillar du äventyrsberättelser och grekisk mytologi är det här en bok för dig.

Det är spännande att läsa den klassiska berättelsen ur ett nytt perspektiv, barnets och inte hjältens. Om att längta efter en förälder du aldrig lärt känna. Om hur fruktansvärt det är med krig. Om att kämpa med frågan ifall du måste gå i din förälders fotspår, bli hjälte och krigare, för att bli vuxen.

Mer att läsa

 1. Den utstötte

  Av: Paver, Michelle
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok