Nyckelbarnen

Siri fick egen nyckel redan i trean. Nu går hon i femman och fritidsklubben är nedlagd. Det finns ingen återvändo, hon får klara sig själv.

Siris föräldrar jobbar, gör karriär och reser mycket. Ofta är Siri ensam hemma och det känns lite läskigt. Hon har inga riktiga kompisar, det är också lite läskigt.

Tre ensamma barn i samma hus

Linn, som bor i samma hus, vill Siri egentligen inte bli kompis med. Men det är ändå bättre än att sitta ensam. Leo bor också i samma hus. Hans föräldrar satsar all fritid och energi på sina tävlingshundar.

De tre barnen har en sak gemensamt, förutom egna nycklar, och det är att de hatar sin fröken Maggan.

Leo får alltid skulden för bus och bråk i klassen, även när han inte gjort något. Alltså är det honom fröken anklagar när någon kastar matrester på henne i skolmatsalen. Trots att alla såg att det var präktiga Nizar som kastade.

Många hemligheter

Siri, Leo och Linn bildar en pakt och startar en namninsamling för att bli av med Maggan. Namninsamlingen går bra men föräldrarna vet inget och blir upprörda när saker och ting kommer fram.

Men, det är mycket annat som föräldrarna inte heller vet om. Om småstölder, hemliga möten i trapphus och sabotage mot skolans rektor.

Författaren Sara Kadefors skriver väldigt känsligt och bra om Siri och hennes utsatthet. Jag gillar boken, trots att den delvis är ganska mörk och deprimerande så är den helt klart mycket läsvärd!

 

 

Det är jag som är Lisa

Av: Croall, Moa-Lina Tipsat av: Annika Edlund

En bok om att vara mittemellan alla och känna sig ensammast i hela världen. Moa-Lina Croall skriver i samma stil som Jacqueline Wilson. Sorgligt men härligt!

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 9 juli 2011