Nya Norrland

I en innehållsrik och samhällskritisk seriebok utforskar Mats Jonsson två platser tillika ytterligheter, Midsommarkransen och Bollstabruk. Det ena en stadsdel som går på ekonomiskt högvarv och det andra en landsort som utarmats under lång tid.

Mats Jonsson, en av Seriesveriges största inom självbiografiska serier, tar sig an ett ämne som tidigare har väckt sorg hos honom men på senare år mer vrede, nämligen hur den del av Sverige som han själv kommer ifrån förfaller medan den plats där han numera är bosatt tycks expandera och blomstra i oändlighet. 

Personligt avstamp 

Hur är det möjligt att skillnaderna är så stora och villkoren så olika i ett och samma land? Mats Jonsson lyckas vara både informativ och personlig i sin mest omfattande bok någonsin. Han varvar historiska tillbakablickar med statistik, intervjuer, pedagogiska avsnitt och dagboksserier.

I hans tidigare album har tyngden alltid vilat på den självbiografiska berättelsen. I Nya Norrland blir den snarast ett avstamp för att ta sig an en viktig samhällsfråga. De egna upplevelserna knyts till det större skeendet. 

Det personliga ges fortfarande utrymme, till exempel i vardagsskildringar och beskrivningen av relationen till föräldrarna, men är inte lika centralt. Fans av Mats Jonsson tidigare serier får nog sitt lystmäte och det är nog snarast andra läsare som kan tänkas få upp ögonen för seriemediet i och med denna bok. Rekommenderad läsning för den som intresserar sig för glesbygdsfrågor, ekonomi och samhällsutveckling. 

Våra texter

 1. Mats Jonsson om Nya Norrland

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Serietecknaren Mats Jonsson har i sitt senaste album skildrat sin hembygd i Ångermanland, en plats som under många år sett sina unga flytta ut och samhällsservicen monteras ned trots att industrin fortsätter att göra stora pengar.

 2. Monstren i skogen

  Tips Av: Jonsson, Mats Tipsat av: Annika Edlund

  Mats bor med sin mamma och pappa i Stensätter. Det är en liten by där allt är lugnt och bra. Om det bara inte vore för monstren i skogen.

 3. Mats kamp

  Tips Av: Jonsson, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

  Engagerande serieroman som öppenhjärtigt skildrar fortsättningen på tecknaren Mats Jonssons liv.