Norrut åker man för att dö

Återkomster, oläkta sår, sorg, död och exploatering. Ett Bruce Springsteen-album som översatts till en svensk roman och placerats i Västerbotten.

Det tar hela första kapitlet innan jag gör kopplingen till en skiva jag kan utan och innan. Den insikten får något att falla på plats. Jag kan acceptera rivstarten, där Sara tillsammans med en man hon just träffat plötsligt skjuter ihjäl flera personer.

En karta över något större

Tre mord utgör kärnan i en samling berättelser som långsamt knyts ihop. De bildar en karta över något större, människor i en del av Sverige som återgått till att vara perifer. Avfolkningsbygder i norr som exploaterats och inte fått leva av sina egna tillgångar. Liven som därigenom kommit i kläm.

Det är en sorglig roman. Den värme som finns så svag att den inte förmår ändra riktningen på något vis. Men berättelsen berör förstås.

Americana i Västerbotten

Bruce Springsteens album Nebraska är fyllt av ett vemod och skärvorna av den amerikanska drömmen. Umeåfödda Ida Linde har tagit sångerna och vävt in i sin roman. Textrader, bilder, känslor blir en röd tråd på en helt annan plats.

För mig som är så väl förtrogen Nebraska blir det ibland lite för tydligt, och jag tappar fokus från romanens handling och letar referenser. Men för det mesta glömmer jag bort det mellan ledtrådarna. Språket och händelserna tar över.

Norrut åker man för att dö är en välskriven och drabbande historia om mörker i vår närhet och förtvivlan i vår samtidshistoria.