Norrlands svårmod

En knivskarp iakttagelse av livet i en by i Norrland där huvudpersonen Anna lever ett ångestdrivet och destruktivt liv.

När jag lyssnade på Therése Söderlind i Västerbottensmontern under bokmässan i Göteborg, var hennes bok redan beställd till biblioteket, men vi hade inte hunnit få den än. Jag minns att jag hade stora förväntningar på boken. Den hade fått bra recensioner och den utspelade sig i Norrland!

Längtade efter boken

Under sitt framträdande läste hon valda delar ur boken och jag började förstå hur den var uppbyggd. Nu längtade jag ännu mer tills den skulle komma, så att jag äntligen fick läsa hela historien. Jag blev inte besviken.

Huvudpersonen i boken är Anna. Vi får följa henne när hon är sju, tretton och tjugotre år gammal. Berättelsen pendlar hela tiden mellan dessa åldrar och ju längre in i historien vi kommer desto fler bitar faller på plats. 

Vi börjar förstå varför Anna som ung kvinna lever ett ångestdrivet och destruktivt liv. Hur det kommer sig att hon har svårt för riktig närhet men samtidigt är livrädd för ensamheten.

Stark debutroman

Det är också en knivskarp iakttagelse av livet i en liten by på den norrländska landsbygden. Jakten har en stor betydelse för berättelsen, men även för livet i byn. Släktbanden som är starkare än allt och avunden som visar sitt fula nylle så fort man skrapar på ytan. Men här finns också gemenskap, glädje och en självklarhet i att ställa upp för varandra när det krisar. Och det krisar ordentligt för Anna och hennes familj.

Det är en stark debutbok om kärlek, passion, svek och svårigheten att växa upp när tillvaron rämnat och de som skulle beskydda dig blir dina förövare.

Landet utanför

Av: Mattsson, Kristina Tipsat av: Sonja Viklund

Journalisten Kristina Mattsson har gjort en resa i den svenska glesbygden, så ofta bortglömd av politiker och medier.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Elenor Lindberg den 14 december 2010